Strona główna  |  Sklep  |  Wydawnictwo  |  Wydania cyfrowe  |  Kontakt  |  Reklama
Najnowszy numer »

 
Aktualności

»


ZAPROSZENIE
Germany.Local.Culture. czyli zwiedzanie niemieckich lokalnych perełek

Odpoczynek poza utartymi szlakami? Oczywiście, ale gdzie? W Niemczech! Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) zachęca nie tylko do zwiedzania znanych i lubianych miejsc, ale także do odkrywania turystycznych perełek zlokalizowanych na peryferiach ośrodków miejskich.


Kampania German.Local.Culture. poświęcona lokalnej kuchni, tradycjom i rzemiosłu prowadzona jest na wielu rynkach międzynarodowych, w tym także w Polsce. Cztery segmenty tematyczne: atmosfera miejsca, rzemiosło, smak i zielona turystyka uruchamiają wszystkie zmysły, prezentują nowe miejsca i pozwalają doświadczyć niepowtarzalnej jakości wrażeń z wakacji.

 

Dla celów kampanii German.Local.Culture 2021, DZT we współpracy z krajowymi organizacjami turystycznymi i ekspertami poszerzyła spektrum ofert związanych z lokalnymi tradycjami, kuchnią i wypoczynkiem na łonie natury. Z reklam, które pojawią się w mediach społecznościowych, użytkownicy zostaną przekierowani na mikrostronę prezentującą wyżej wymienione segmenty, poruszające zmysły i emocje. Partnerami przedsięwzięcia są Bremer Touristik-Zentrale, Niemiecki Instytut Wina, Romantischer Rhein Tourismus, Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt oraz Stuttgart Marketing.

 

W ramach akcji, w drugi weekend września w Forcie 8 w Warszawie odbędzie się piknik rodzinny, na który zaproszeni są wszyscy ciekawi niemieckiej kuchni i atrakcji turystycznych.  

 

Gościem wydarzenia będzie Saksonia. Ten land graniczący z Polską na wysokości Dolnego Śląska ma wiele do zaoferowania. Nie tylko duże miasta jak Drezno i Lipsk, ale także urokliwą Miśnię z fabryką porcelany i przepiękne okolice ciągnące się wzdłuż Łaby. Dzięki temu, że teren jest pagórkowaty, a nasłonecznienie odpowiednie, świetnie uprawia się tam winogrona, z których powstają wyśmienite wina. Jakie? Lekkie, o owocowym posmaku, idealne na spotkanie z przyjaciółmi i do celebracji większych wydarzeń. O saksońskich atrakcjach opowie promotorka turystyki Barbara Klary. W czasie spotkania podpowie, jak zaplanować podróż, czego nie można przegapić, którymi szlakami podążać.

Wszyscy ciekawi niemieckiej kuchni mogą wziąć udział w warsztatach kulinarnych. O jedzeniu porozmawiać będzie można z Michałem Grzywaczem, szefem kuchni, dla którego gotowanie nie ma żadnych tajemnic. Dla chętnych Niemiecka Centrala Turystyki przewidziała wspólne gotowanie pod hasłem „Jak smakują Niemcy”.

Dla osób pełnoletnich, zainteresowanych winem przygotowano warsztaty z degustacją. O winnym królu Riesling i jego królewskiej rodzinie opowie Tomasz Pragne-Barczyński, redaktor naczelny pisma „Ferment”. Czy wiecie ile regionów winnych mają Niemcy i jakie wino dobrać do ulubionej potrawy?

Czym byłby rodzinny piknik bez atrakcji dla dzieci? Nie zabraknie malowania na porcelanie – to zabawa inspirowana historią i tradycją manufaktury porcelany w Miśni. Będzie można spędzić czas na warsztatach z recyklingu, pobawić się w kąciku małego artysty, albo spróbować swoich sił na ściance wspinaczkowej. Wieczorem można posłuchać kameralnego koncertu, w czasie którego zaprezentowane zostaną utwory stworzone przez niemieckich mistrzów.

 

Niemiecka Centrala Turystyki zaprasza pracowników biur podróży oraz ich klientów na weekend w Fort 8, Fort Służew 1b w Warszawie. Przyjdź, zobacz, ciesz się chwilą.



Pobierz program w pdf

Zobacz film

 

2021-08-30 11:01:00

powrót

Dołącz do dyskusji na stronie

»

Komentarz:
Text:
Podpis:
Nazwa:
WWW:

Wysłanie komentarza oznacza ze zgadzam się na regulamin.
Dołącz do dyskusji na FB

»

 
.

»




Ludzie branży

»

Personalnie... z Agnieszką Szymerowską

prezes zarządu Convention Bureau
we Wrocławiu.

Po praktycznie 10 latach pracy w Convention Bureau – Wrocław, od wolontariatu, po stanowiska koordynacyjne, po objęcie sterów w CBW oraz hektolitrach wypitej z gośćmi kawy, wielu spotkaniach i ciekawych rozmowach widzę, że mam coś jeszcze do zrobienia. Wynika to także z sytuacji, w której jesteśmy – chcę wykorzystać ten czas i wyzwania, które przede mną stawia.

.

»

Newsletter

»

Zamów newsletter